Design publish
Image default
Recreation / Motorcycles

Taxi verschillen

 

Het concept taxi is een wereldwijd geaccepteerd iets. In elk land is er wel een soortgelijke dienst te vinden. Toch zijn er verschillen te vinden. Dit hoeft niet alleen tussen bepaalde regio’s te zijn zoals dat een taxi in Voorschoten verschilt van een taxi in Limburg. Ook wereldwijd zijn er bepaalde gewoontes anders.

Wij zullen in dit artikel kijken naar de verschillen op het gebied van personenvervoer. Het woord taxi komt vanuit het Middeleeuw Latijnse ‘taxa’ wat suggereerde dat er betaald moest worden voor bepaalde rijvoertuigen. Toch is er in het Engels ook het woord ‘cab’. Dat komt van ‘cabriolet’, namelijk een overdekte paard en wagen.

Taxichauffeurs zijn niet overal hetzelfde

Taxichauffeurs zijn niet overal hetzelfde. Vooral wanneer het om de kosten gaat zijn mensen nieuwsgierig over wat er wel en niet normaal is in een land. Dit heeft met name met vraag en aanbod te maken, maar ook met de lokale economie.

Een taxi in West-Europa verschilt niet heel veel onderling. Toch zorgt het principe van vraag en aanbod ervoor dat een taxi in het centrum soms betaalbaarder is dan eentje in een kleine plaats.

Maar zelfs binnen Europa verschillen de prijzen vanwege de economie. Noorwegen bijvoorbeeld heeft een van de hoogste tarieven voor het nemen van dit vervoer. Als we kijken naar landen waar de valuta doorgaans lager ligt, liggen de prijzen ook lager zoals India of landen in Zuid-Amerika.

Gewoontes van passagiers

We hebben zojuist geconstateerd dat Noorwegen duurder is dan Nederland. Toch nemen ze daar sneller de taxi. Dit heeft met name te maken met het inkomen en de gewoontes. Sommige landen spenderen meer aan vervoer dan anderen. Bovendien zijn de rijkere landen duurder in het gebruik van de taxi.

In Azië zie je, dat naast auto’s ook andere kleine vervoersmiddelen worden gebruikt. Passagiers stappen vaak naar kleine wagentjes met een fiets ervoor, of scooter-chauffeurs. Vooral in de dichtbevolkte gebieden van Azië is dit handig omdat je anders volledig stilstaat in de chaos van een grote stad met alle krioelende voetgangers, automobilisten, trams en andere vervoersmiddelen.