Design publish
Image default
Recreation / Motorcycles

Hoe bepaal je de dagwaarde van een motorfiets?

 

Wat is de dagwaarde van je motorfiets? Als je je fiets wilt verkopen, is het verstandig om van tevoren te controleren hoeveel deze nog waard is. Maar hoe werkt het en waar kan je het doen? Als je op zoek bent naar een nieuwe motorfiets, bieden motordealers je meestal de mogelijkheid om je oude motorfiets tegen betaling in te ruilen. Het is daarom zeer nuttig om de werkelijke restwaarde vóór de inruil te bepalen. Alleen dan kun je je motorfiets voor een redelijke prijs verkopen.

Verkoopwaarde, restwaarde en actuele waarde

Hier leggen wij je uit wat er precies achter de dagwaarde ligt. Laten we beginnen met de doorverkoopwaarde. Bij de verkoop van tweedehands motorfietsen aan dealers is het belangrijk om de juiste dagwaarde te kennen voordat de prijsonderhandelingen beginnen. Je hebt automatisch een sterkere positie en loopt niet het risico om je fiets onder de waarde te verkopen. Naast de algemene verkoopwaarde wordt de prijs bepaald door de huidige vraag bij de desbetreffende dealer. Want als zijn aanbod van dit soort voertuigen al voldoende is, of als je motor niet in het assortiment past, zal hij deze alleen tegen een lagere prijs aannemen. Dan is het de vraag of je er voor wilt gaan, of dat je het liever elders aanbiedt tegen de vastgestelde dagwaarde. Het is immers mogelijk dat iemand je de werkelijke dagwaarde betaalt. De restwaarde daarentegen is, zoals de term zelf suggereert, de waarde van een beschadigde motorfiets. Vaak wordt het berekend op basis van de onderdelen die nog functioneren en de apparatuur die nog functioneert, onbeschadigd of herstelbaar is. Ongevallenmotoren of motorfietsen die voor de recycling van motorfietsen worden gebruikt, worden vervolgens uitvoerig geëvalueerd om de restwaarde te bepalen.

Laat de dagwaarde door de dealer bepalen

Ervan uitgaande dat je je oude motorfiets wilt inruilen voor de dealer om een nieuw model te kopen, is de dagwaarde voor jou natuurlijk bijzonder interessant. Je kunt erachter komen of je naar een dealer gaat en hem direct vraagt wat hij er voor zou betalen. Maar, zoals gezegd, is dit vaak niet de beste oplossing. Zelfs als het op het eerste gezicht verleidelijk lijkt, verwacht een handelaar altijd maar één prijs. En dat is met de verkoopprijs van de nieuwe motor minus de prijs die je krijgt voor je oude motor. De kans op een extra korting is dan zeer klein. Als je zonder gebruikte motorfiets bij de dealer komt opdagen, krijg je eerder korting. Het is dus beter om de motorfiets elders aan te bieden.

Bereken de dagwaarde van de motorfiets online

De werkelijke dagwaarde en de prijs die je als inruilprijs van een dealer krijgt, kan enorm variëren. Een inruil is meestal veel goedkoper. Als je je motorfiets elders verkoopt voordat je opnieuw koopt, profiteer je vaak van een hogere doorverkoopwaarde of een hogere verkoopprijs. Met dit geld op zak kun je een goede nieuwe motorfiets kopen bij een motordealer en eventueel een goede korting bedingen. Er is ook een algemene prijsvergelijking op het internet. De vraag blijft dan echter of de verkoopprijzen van particuliere aanbieders ook realistisch zijn. Want afgezien van conditie, bouwjaar, merk en model, willen de meeste verkopers meestal meer voor hun motorfiets dan het eigenlijk waard is. Voor een realistische prijsbepaling of de restwaarde of doorverkoopwaarde van de motorfiets kunnen zogenaamde online voertuigwaarderingen worden uitgevoerd.

 

 

Gerelateerde artikelen

Play-outs Klein Zwitserland wedstrijdverslag

Brommer aanschaffen online

Vespa LX 50