Design publish
Image default
Beauty en verzorging

De geschiedenis en cultuur achter tatoeages

Mensen versieren hun lichaam al eeuwenlang met tatoeages – een praktijk die zijn oorsprong vindt in verschillende stammenculturen over de hele wereld. Hoewel tatoeages de laatste decennia steeds populairder zijn geworden, gaan de geschiedenis en de culturele betekenis ervan duizenden jaren terug.

De geschiedenis van tatoeages

In het oude Egypte werden tatoeages gebruikt als een vorm van bescherming tegen kwade krachten en ongeluk. Dit idee bestond ook in andere delen van de wereld, zoals Japan en China. In India, waar lichaamskunst werd beschouwd als een belangrijke uiting van sociale status, waren tatoeages doorgaans beperkt tot bepaalde klassen.

Tatoeages werden ook niet alleen als versiering gebruikt – ze hadden vaak een diepere betekenis voor degenen die ze droegen. Zeelieden lieten zich bijvoorbeeld tatoeëren als gelukssymbool wanneer zij de zee op gingen; stamleden gebruikten ze om belangrijke levensgebeurtenissen te markeren; en gevangenen gebruikten ze om hun loyaliteit aan te geven of het lidmaatschap van een bende aan te geven.

Wanneer werden er tatoeages gezet?

Hoewel het niet altijd duidelijk is hoe lang geleden de mens voor het eerst tatoeages kreeg, dateert het vroegste bewijs minstens 5300 jaar geleden – toen in 1991 Ötzi de Iceman werd ontdekt met 57 verschillende markeringen op zijn lichaam! Ook archeologisch bewijs uit verschillende culturen over de hele wereld wijst erop dat tatoeages duizenden jaren geleden al deel uitmaakten van het dagelijks leven van veel mensen.

Tatoeages van nu

Tegenwoordig krijgen sommige mensen tatoeages puur als een vorm van zelfexpressie of kunstzinnigheid; er zijn echter nog steeds veel mensen die deze praktijk zien als een manier om hun erfgoed te eren of zich te verbinden met iets groters dan zijzelf. Huidverzorging is ook een belangrijke factor bij het zetten van tatoeages – zowel voor als na het zetten ervan. Voordat u een tatoeage laat zetten, is het belangrijk te zorgen voor een goede hygiëne, zodat mogelijke infecties kunnen worden voorkomen. Ook kun je pijn verminderen door gebruik te maken van tktx crème. Daarna is het belangrijk om het gebied schoon en gehydrateerd te houden, zodat het goed geneest en niet geïnfecteerd raakt. Het is vooral belangrijk om waar mogelijk zonnebrandcrème te gebruiken, omdat blootstelling aan de zon na verloop van tijd kan leiden tot vervaging of beschadiging van uw inkt!