Design publish
Image default
Mode en Kleding

Waarom slow fashion belangrijk is

Inleiding

De afgelopen jaren hebben we een dramatische verschuiving gezien in hoe mensen over mode denken. Nu, in plaats van alleen maar te kopen wat er te koop is bij H&M of Zara, beginnen sommigen van ons keuzes te maken over wat we kopen en waarom – en dat betekent investeren in kleding van hogere kwaliteit die langer meegaat. Deze trend zien we niet alleen terug in winkels als Everlane, maar ook bij grote merken als Levi’s en Uniqlo. Het beste gedeelte? Het is goed voor het milieu, de werknemers en zelfs uw portemonnee!

Fast fashion is slecht voor het milieu.

Hoewel fast fashion misschien handiger en goedkoper is, is het niet beter voor het milieu. In feite is het precies het tegenovergestelde. Terwijl slow fashion draait om het maken van duurzame kleding, is aangetoond dat fast fashion aanzienlijk bijdraagt ​​aan milieuproblemen zoals klimaatverandering en plasticvervuiling.

De reden hiervoor is simpel: fast fashion wordt massaal geproduceerd in fabrieken die veel energie en giftige chemicaliën gebruiken. De fabrieken zelf zijn vaak gebouwd op minder wenselijke gronden, waardoor ze nabijgelegen gebieden vervuilen met afvalstromen of schadelijke dampen die een negatieve invloed kunnen hebben op omwonenden.

Daarentegen hebben slow fashion-bedrijven de neiging om kleinere hoeveelheden hoogwaardige producten te produceren met minder hulpbronnen (inclusief water). Ze hebben ook de neiging om in te kopen bij lokale ambachtslieden die eerlijk worden betaald voor hun werk – wat betekent dat deze bedrijven helpen bij het opbouwen van gemeenschappen om hen heen in plaats van ze schade toe te brengen door bomen te kappen of gevaarlijke chemicaliën in rivieren in de buurt te pompen!

Het is slecht voor de arbeiders.

Dit is de belangrijkste reden om slow fashion te kopen. De kledingindustrie heeft een slechte staat van dienst als het gaat om de rechten van werknemers, maar sommige bedrijven doen het beter dan andere. De meeste kledingmerken hebben hun productietaken uitbesteed aan fabrieken in het buitenland die vaak niet voldoen aan de basisnormen voor gezondheid en veiligheid, eerlijke arbeidspraktijken en lonen.

In deze fabrieken worden arbeiders gedwongen lange dagen te maken in slechte omstandigheden voor lage lonen. Ze hebben geen toegang tot de juiste veiligheidsuitrusting of training, wat kan leiden tot verwondingen op het werk of zelfs de dood.[4] Het is moeilijk voor ons als consumenten om te weten hoeveel mensen er nodig zijn om onze kleding te produceren, maar er zijn enkele schattingen die zeggen dat een werknemer ongeveer $ 0,90 cent per t-shirt verdient[5]. Dat laat niet veel ruimte voor hen als er iets misgaat tijdens de productie!

Het bevordert een “koop meer, gebruik het minder” mentaliteit.

Fast fashion moedigt je aan om meer te kopen, maar minder kopen is een van de belangrijkste stappen die je kunt zetten op weg naar een duurzame garderobe. Je zult versteld staan ​​hoeveel kleding je al hebt en hoe weinig het in je kast terechtkomt. Meer dan waarschijnlijk, als je eenmaal de kwaliteit van je aankopen in twijfel trekt en op zoek gaat naar producten die lang meegaan, zul je merken dat je minder kledingstukken in je garderobe gebruikt omdat ze gemaakt zijn om lang mee te gaan.

Een langzame kledingkast is meer een investering dan snelle mode-aankopen: in plaats van grote bedragen uit te geven aan nieuwe dingen, investeer je in de loop van de tijd kleinere bedragen in artikelen die langer meegaan en minder onderhoud vergen van wasmachine tot droger. Het gaat er niet alleen om ervoor te zorgen dat elk stuk goed past; slow fashion promoot ook hoogwaardig vakmanschap en ethische inkoopprocessen voor materialen die worden gebruikt bij de productie van kleding, zodat niemand hoeft te lijden voor onze kledingkeuzes!

Een overstap naar slow fashion helpt iedereen in de keten om een ​​eerlijkere deal te krijgen.

Slow fashion is beter voor het milieu en ook voor de werknemers.

Terwijl fast fashion ketens hun kleding zo goedkoop mogelijk maken, letten slow fashion bedrijven op hun supply chain. “We gaan terug naar de oorsprong van onze stoffen en praten met leveranciers”, zegt Pam Coder, medeoprichter van Common Good Fashion, een ethisch kledingmerk uit Los Angeles. “Het is belangrijk dat die mensen worden gerespecteerd en eerlijk worden behandeld.”

Naast het ondersteunen van eerlijke arbeidspraktijken, zorgen slow-fashion-bedrijven ervoor dat hun materialen op verantwoorde wijze worden ingekocht door samen te werken met producenten die duurzame methoden gebruiken of dieren humaan behandelen (bijvoorbeeld door ze op biologische boerderijen te fokken). Op deze manier helpen ze onze planeet te beschermen – en hebben ze ook nog eens een positieve impact op je garderobe!

Slow fashion is een betere manier om je te kleden.

Sustainable fashion is beter voor het milieu.

De traditionele mode-industrie, met zijn massaproductie en lange toeleveringsketens, heeft een enorme milieu-impact op de planeet. Dit is te zien aan de toegenomen uitstoot van broeikasgassen en giftige vervuiling door fabrieken, evenals de hoge niveaus van afval die worden gecreëerd door consumenten die kleding na slechts één seizoen weggooien. Bovendien worden veel fast fashion merken gelinkt aan slechte arbeidsomstandigheden en mensenrechtenschendingen in hun fabrieken.

De rampzalige impact van Fast Fashion op het milieu:

Conclusie

Zoals u kunt zien, is slow fashion een geweldige manier om een ​​milieuvriendelijkere levensstijl te gaan leiden. U kunt helpen onze planeet gezond en gelukkig te houden door minder kleding te kopen en de kleding die u heeft te onderhouden, zodat ze langer meegaan. Maar er zijn ook andere voordelen: slow fashion helpt degenen die uw kleding maken betere lonen en arbeidsomstandigheden te krijgen; het moedigt ons allemaal aan om na te denken voordat we iets kopen in plaats van impulsief te kopen omdat iets er goed uitziet op Instagram; en het belangrijkste is dat elk item waarde heeft omdat het niet goedkoop is gemaakt, zodat iedereen een eerlijkere deal krijgt!

 

https://www.fullcircleclothing.eu/