Design publish
Image default
Industrie

Preventief onderhoud

Preventief onderhoud is een proactieve manier van onderhoud. Preventief onderhoud houdt activa in goede staat en vermindert ongeplande stilstand en grote reparaties. Dit maakt preventief onderhoud een manier van duurzame bedrijfsvoering; het verlengt immers de levensduur van uw machines. PM is heel eenvoudig, maar vereist wel discipline. U moet bereid zijn om periodiek onderhoud in uw fabriek te laten uitvoeren.

Hoewel preventief onderhoud kosten met zich mee brengt, is bewezen dat PM op de lange termijn juist geld bespaard. Immers zorgt downtime ervoor dat uw bedrijf kostbare productietijd verliest. Niet ideaal dus.

Voordelen van preventief onderhoud

Het implementeren van preventief onderhoud heeft meer voordelen dan alleen het verminderen van de hoeveelheid ongeplande stilstand. Andere voordelen zijn onder meer:

  • Verlenging van de levensduur van activa
  • Verhoogde veiligheid en verminderd risico op letsel
  • Geoptimaliseerde onderhoudsplanning
  • Goedkopere reparaties
  • Betere marges en winst door minder stilstand

Misschien wel het grootste voordeel is een verhoogde veiligheid, vooral voor een bedrijf dat zware machines bezit. Veiligheid is daarnaast verplicht. Het kan dan ook nooit kwaad om meer aandacht aan preventief onderhoud te wijden.

Voorbeelden van PM

Productielijnapparatuur moet op gepaste wijze worden onderhouden om defecten te voorkomen, en infrastructuurelementen zoals verwarming, ventilatie en airconditioning moeten routinematig worden geïnspecteerd, schoongemaakt en indien nodig bijgewerkt. PM kunt u zelfstandig inplannen of u kunt gebruik maken van software voor fabrieken. De software heeft als voordeel dat het slechts één keer instellen vereist. Daarnaast van preventief onderhoud software voorspellingen en analyses doen, waardoor u uw bedrijf nog efficiënter kunt runnen.

https://ezfactory.nl/preventief-onderhoud/