Design publish
Image default
Aanbiedingen

Veloretti's stoer en stijlvol

Fietsen is een vaardigheid die een hele reeks voordelen met zich meebrengt. Hoewel de meesten van ons weten dat regelmatig fietsen bijdraagt tot een betere lichamelijke gezondheid, zijn er nog tal van andere redenen waarom leren fietsen belangrijker is dan ooit. Leren fietsen op een elektrische, stijlvolle veloretti fiets, is een heel andere ervaring.

De eerste jaren

Jonge kinderen kunnen genieten van bewegen op wielen met driewielers, steppen en loopfietsen. Als je kind klaar is voor een tweewielige loopfiets, koop dan de juiste maat. 

Loopfietsen: Kinderfietsen zonder trappers of ketting. Je kind duwt met zijn voeten. Goed voor het leren om evenwicht te brengen, kunnen deze helpen je kind klaar te stomen voor volledig fietsen. 

Trainingswielen: Fietsen met zijwieltjes helpen kinderen plezier te hebben terwijl ze leren trappen. Maar ze zijn langzamer voor het leren om het evenwicht te houden. Zorg ervoor dat de zijwieltjes zo zijn afgesteld dat ze een beetje boven de grond staan – dit helpt je kind om in bochten te leunen. Stel de zijwieltjes af en toe hoger in naarmate je kind beter leert balanceren.

Je kind leren fietsen

Een park of school in het weekend zijn ideale plaatsen om te leren fietsen. Houd het leuk en kijk uit naar de grote grijns wanneer je kind voor het eerst fietst.

Gebruik de juiste maat fiets. Je kind moet over de bovenbuis van de fiets kunnen staan. Stel de zithoogte extra laag in als ze het leren (beide voeten plat op de grond als ze zitten). Zorg ervoor dat je kind een correct passende helm draagt.

Leren balanceren en bewegen

Verwijder de zijwieltjes. En als je het juiste gereedschap hebt, verwijder je de trappers.

Vraag je kind om op de fiets te stappen en voort te bewegen door de voeten één voor één van de grond te duwen. In het begin zullen ze schuifelen. Hun volgende uitdaging is om te beginnen met steppen en dan beide voeten van de grond te tillen om te glijden. Zeg dat ze vooruit moeten kijken. Kijk hoe ver ze kunnen glijden met beide voeten in de lucht. Het kan het gemakkelijkst zijn om dit te doen op gras met een zeer lichte helling naar beneden.  

Deze oefening is de beste manier om te leren balanceren op een fiets. Ga zo door tot ze tevreden zijn met enkele meters glijden.

Trappen

Nadat hun evenwicht is verbeterd, zet je de pedalen er weer op. Het is het gemakkelijkst om te beginnen met één pedaal naar voren gericht, ongeveer in lijn met de onderbuis van de fiets. Dit is als twee op een klok en wordt de trap klare positie genoemd.

Je kunt je kind voorzichtig bij de schouders of het middel vasthouden, of lager bukken en de zadelpen vastpakken.

Je kind zet één voet op het pedaal, duwt naar voren en gaat. Ze zetten hun andere voet op het andere pedaal en blijven draaien. Een zacht duwtje kan helpen bij de start.

 

Loop naast ze en houd ze zachtjes vast terwijl ze rijden. Laat geleidelijk los als ze in evenwicht zijn. Dit kan een paar bochten duren. 

Dingen om in gedachten te houden:

  • Ze moeten zich voortbewegen in een joggingtempo voor volwassenen – fietsen in wandeltempo is moeilijker.

  • Maak je geen zorgen als ze in het begin niet in een rechte lijn fietsen.

  • Herinner ze eraan te remmen als ze willen stoppen.

  • Houd ze steeds zachter vast naarmate ze vorderen – uiteindelijk zullen ze in staat zijn om zelf te beginnen.

Zodra ze zelfstandig kunnen starten, ongeveer 25 meter kunnen rijden, eenvoudige bochten kunnen maken en kunnen stoppen, hebben ze de grondbeginselen van het fietsen geleerd.