Design publish
Image default
Meubels

Plaisier: hoe u de elementen en principes van interieurontwerp gebruikt om uw huis te versieren

Hedendaags interieurontwerp omvat veel meer dan beslissen welke kussens en gordijnen de kamer bij elkaar brengen – hoewel die selecties er nog steeds toe doen. Bij Plaisier geloven we dat interieurontwerp zowel wetenschap als kunst is! Het heeft te maken met hoe onze hersenen en ons lichaam reageren op de ruimte om ons heen. En het is de taak van een binnenhuisarchitect om die gevoelens of sensaties in een positieve richting vorm te geven waardoor iemand tijd in een kamer wil doorbrengen.

Om dit te doen, gebruiken interieurontwerpers bepaalde artistieke methodologieën die onze geest “bedriegen” of op zijn minst de manier waarop we binnenruimtes waarnemen, hervormen. Het is veel meer een denkspel dan mensen zich realiseren. 

Gelukkig kun je de 7 basisprincipes van interieurontwerp gebruiken om je huis te decoreren

  • Ruimte: Hoewel alle zeven elementen op deze lijst onmisbare componenten van interieurontwerp zijn, is ruimte misschien wel het belangrijkste om goed te krijgen. Immers, interieur is over de vormgeving van het interieur ruimten. 

  • Lijnen: Een ander element dat door interieurontwerpers wordt gebruikt om vorm te geven aan hoe ons brein ruimte waarneemt, is lijn. Er zijn drie hoofdtypen lijnen: 

– Horizontaal 

– Verticaal 

– Dynamisch 

  • Vorm: Elke verzameling lijnen die een vorm produceert, wordt een vorm genoemd. Lijnen, of ze nu horizontaal, verticaal of dynamisch zijn, geven geboorte aan vormen. Deze vormen kunnen geometrisch (hoekig) of natuurlijk (gebogen) zijn. Ze kunnen ook open of gesloten zijn. Wanneer uw interieurontwerper uw stijl goed onder de knie heeft, kunnen ze vormen mixen en matchen om elk gevoel in uw huis te bereiken, of dat nu aards, modern, warm, koel of wat u maar wilt. 

  • Patroon: Een patroon is een verzameling lijnen en vormen, waardoor het samen met vorm deel uitmaakt van de “lijn” -familie van elementen. Net als vormen accentueren patronen een bepaald deel van je interieur, of het nu het plafond, de trap of de muren zijn. Je kunt dit effect bereiken met een gedurfd statement-behang of een luide kleurenpop op een muur.

  • Licht: Als je ooit hebt gehoord van ‘sfeerverlichting’, dan ben je bekend met dit element van interieurontwerp. Licht kan de sfeer van elke kamer bepalen, omdat verschillende soorten licht verschillende stemmingen oproepen. Natuurlijk licht kan warmte en geluk vertegenwoordigen, terwijl kunstmatige tl-verlichting een ruimte koud en stil doet aanvoelen.

  • Kleur: Net als verkeerslichten tijdens het rijden, dragen kleuren in het interieurontwerp bij aan bepaalde berichten en stemmingen, omdat onze hersenen zijn bedraad om ze op een bepaalde manier waar te nemen. Het is de taak van de interieurontwerper om ze te manipuleren om het gewenste gevoel voor uw huis te creëren.

  • Textuur: Hoewel textuur meestal is hoe iets aanvoelt, moeten interieurontwerpers overwegen hoe texturen eruitzien en aanvoelen. Er zijn twee soorten texturen – visueel en feitelijk – en goede ontwerpers kunnen beide manipuleren om het gewenste effect te creëren


Alle merken voor interieur in één artikel: lees het hier.

https://www.plaisierinterieur.nl/