Slaapapneu is een ernstige slaapstoornis die optreedt wanneer de ademhaling van een persoon tijdens de slaap wordt onderbroken. Mensen met onbehandelde slaapapneu stoppen herhaaldelijk met ademen tijdens hun slaap, soms honderden keren gedurende de nacht.
Als het niet wordt behandeld, kan slaapapneu een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder hypertensie (hoge bloeddruk), beroerte, cardiomyopathie (vergroting van het spierweefsel van het hart), hartfalen, diabetes en hartaanvallen. Onbehandelde slaapapneu kan ook verantwoordelijk zijn voor arbeidsongeschiktheid, werkgerelateerde ongevallen en auto-ongelukken, evenals onderpresteren op school bij kinderen en adolescenten. Bij een slaapkliniek kan men terecht om zich te laten onderzoeken en behandeld te worden
Er zijn twee vormen van slaapapneu: obstructieve en centrale:
Obstructieve slaapapneu is de meest voorkomende van de twee. Obstructieve slaapapneu treedt op als herhaaldelijke episoden van volledige of gedeeltelijke blokkering van de bovenste luchtwegen tijdens de slaap. Tijdens een apneu-episode werken het middenrif en de borstspieren harder omdat de druk toeneemt om de luchtweg te openen. De ademhaling wordt meestal hervat met een luide hijg of een ruk van het lichaam. Deze episoden kunnen een gezonde slaap verstoren, de toevoer van zuurstof naar vitale organen verminderen en onregelmatigheden in het hartritme veroorzaken. Bij centrale slaapapneu is de luchtweg niet geblokkeerd, maar slagen de hersenen er niet in de spieren het signaal te geven om te ademen als gevolg van instabiliteit in het ademhalingscontrolecentrum. Centrale apneu heeft te maken met de werking van het centrale zenuwstelsel.
Wie krijgt slaapapneu?
Slaapapneu komt voor bij ongeveer 25% van de mannen en bijna 10% van de vrouwen. Slaapapneu kan mensen van alle leeftijden treffen, ook baby’s en kinderen en vooral mensen boven de 50 en mensen met overgewicht. Bepaalde fysieke eigenschappen en klinische kenmerken komen vaak voor bij patiënten met obstructieve slaapapneu. Deze omvatten overgewicht, een grote nek en structurele afwijkingen die de diameter van de bovenste luchtwegen verkleinen, zoals neusobstructie, een laaghangend zacht gehemelte, vergrote amandelen of een kleine kaak met een overbeet.
Wat gebeurt er als u stopt met ademen?
Als u stopt met ademen, daalt ook uw hartslag naarmate uw lichaam langer van zuurstof verstoken blijft. Vervolgens zorgen uw onwillekeurige reflexen ervoor dat u wakker schrikt aan het eind van die periode zonder ademhaling. Als dit gebeurt, versnelt uw hartslag en stijgt uw bloeddruk.
Dit zijn veranderingen die acuut plaatsvinden wanneer je stopt met ademen. Uw lichaam begint echter chronische effecten te ondervinden als u vaak apneu heeft. De gegevens wijzen op een verhoogd risico, vooral wanneer u ongeveer 30 keer of meer per uur stopt met ademen. Maar er is waarschijnlijk een risico bij nog lagere frequenties.
Bijvoorbeeld, uw bloeddruk heeft de neiging te stijgen, uw hartwanden worden dikker door de verhoogde werkbelasting en de structuur van uw hart verandert. Het wordt stijver en minder flexibel omdat er meer vezelachtige cellen tussen de spiercellen groeien. Al deze dingen vergroten het risico dat u atriale of ventriculaire aritmieën krijgt. Ze hebben ook de neiging om de functie van het hart te verminderen, zodat het minder efficiënt is in het pompen van bloed.
Comfortabeler slapen? Begin hier! Er zijn vele stoffen als het op dekbedden aankomt. Dekbed stoffen zijn niet zomaar een keuze, het heeft namelijk invloed op hoe je slaapt. Kies...
Dé specialist voor lage dames wandelschoenen Koetsier Schoenmode heeft een ruim aanbod aan onder andere lage wandelschoenen voor dames. Sinds 1916 verkopen zij hoogwaardige merkschoenen voor dames, heren én kinderen. De...