Design publish
Image default
Zakelijk

Je eigen manege, wat komt er allemaal bij kijken?

Onder het mom ‘van je hobby je werk maken’ zijn veel manages ontstaan. Veel mensen hebben een passie voor paarden en verdienen hier dan ook het liefste hun geld mee. Maar er komt veel kijken bij het runnen van een manege. De verzorging van paarden kost veel tijd, zeker wanneer er ook dingen bijkomen als lesgeven, klanten te woord staan, het beheren van de kantine en het organiseren van wedstrijden. Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen van het runnen van je eigen manege? 

De voordelen

Het grootste voordeel van het runnen van je eigen manege en stiekem iets wat we allemaal wel willen; van je hobby je werk maken. Als je van je passie je verdiensten kunt maken is dat natuurlijk enorm aantrekkelijk.

Fysiek actief bezig zijn is ook een voordeel van het runnen van je eigen manege. Je bent veel buiten en aan het sjouwen. Je krijgt niet alleen een goede conditie maar wordt ook nog  eens sterk van het uitmesten van alle stallen. Pas als de paarden tevreden zijn, ben jij dat ook. Hard werken geeft dus veel voldoening. 

Met mens en dier bezig zijn is ook een voordeel van een manege. Je hebt zowel te maken met de paarden die bij jou gestald staan als met de eigenaren van de paarden. Door deze afwisseling wordt het werken op je eigen manege extra leuk. Je moet twee soorten klanten tevreden houden. 

Last but not least; de vrijheid van eigen baas zijn. Één van de grootste voordelen van je eigen manege. Je kunt je bedrijf zo inrichten zoals jij dat wil en je kunt werken wanneer jij dat wil. Mits je personeel hebt die je taken over kunnen nemen. 

De nadelen

Ondanks dat je van je hobby je werk weet te maken, zul je wel minder tijd hebben om je hobby uit te voeren. Door het oprichten van je eigen manege krijg je te maken met vele andere uitvoerende taken en zul je zelf minder tijd hebben om een rondje te gaan rijden. 

Je moet zorgen voor een geschikte locatie en stallen. Naast dat dit een enorme kostenpost is, is het ook zeker niet gemakkelijk om de juiste grond te vinden, een manege te vinden om over te nemen of om een manege vanaf de grond af aan op te bouwen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld wel kiezen voor een prefab paardenstal, maar ook hier zitten behoorlijke kosten aan verbonden. 

Zodra je een manege start, zul je ook moeten denken aan het aannemen van personeel. Heb je personeel in dienst, dan komt hier veel bij kijken. Naast dat het een grote kostenpost is, heb je ook zorgen om het welzijn van je medewerkers. Communicatie hierin is key. 

Over het algemeen gaat het runnen van een mange gepaard met hoge kosten. Onderhoud van de stallen, personeel, voer en stro en de aanschaf van paarden. Je moet dus veel verdienen om daadwerkelijk brood op de plank te brengen met je passie. 

 

https://www.abs-bouwsystemen.nl/constructies/paardenstallen/