Design publish
Image default
Zakelijke dienstverlening

5 tips voor een goede bedrijfspresentatie

Presenteren. De een vindt het verschrikkelijk en de ander krijgt er maar geen genoeg van. Hoe zenuwachtig je ook wordt van presenteren, er is goed nieuws: iedereen kan er beter in worden! In dit artikel geven we 5 praktische tips hoe jij een sterke bedrijfspresentatie kan geven. Er is namelijk niets storender dan een presentatie die niet lekker loopt of een presentator die zijn tekst volledig vergeet door de zenuwen. Zenuwen zijn normaal en mogen er uiteraard zijn, maar voorbereiding kan ervoor zorgen dat ze niet de overhand nemen. Dat brengt ons bij de eerste tip:

  1. Bereid jezelf voor. Belangrijke aanvulling, bereid jezelf goed voor. De gemiddelde presentator bereid zichzelf namelijk nét niet goed genoeg voor of start pas de dag van tevoren met wat hij eigenlijk wil vertellen. Afhankelijk van hoe belangrijk je presentatie natuurlijk is, kan je zelf de afweging maken hoe goed je moet voorbereiden. De meeste bedrijfspresentaties zijn echter voor klanten, je team of je werkgever. Niet perse onbelangrijk toch? Zorg er dus voor dat je bijvoorbeeld een week van tevoren de presentatie klaar hebt en de tekst al gaat oefenen. Oefenen is de sleutel!
  2. Zorg dat je enthousiast overkomt. Als de presentator geen zin heeft in de presentatie zal het publiek ook weinig zin hebben om te luisteren. Ook al geef je een presentatie over saaie platte stof, kijk of je het toch leuk kan maken met een enthousiaste houding en misschien wat humor er in verwikkeld.
  3. Betrek het publiek bij de presentatie. Heb je een klantpresentatie, vraag dan bijvoorbeeld regelmatig hoe de klant ergens over denkt. Prikkel de zintuigen van je doelgroep en zorg ervoor dat ze actief mee blijven luisteren.
  4. Neem een houding aan die past bij jouw manier van presenteren. Presenteer je wat ongemakkelijker en weet je niet zo goed wat je met je handen moet doen? Pak dan een pen of een laserpen in je handen. Dit zorgt ervoor dat je minder zwaait dan normaal! Het is ook altijd slim om een flesje/glas water in de buurt te hebben, zo kan je slokje water pakken wanneer je even je verhaal kwijt bent.
  5. Last but not least: maak een goede presentatie. Dit houdt in dat je dus géén presentatie moet maken die vol staat met tekst (een van de meest gemaakte fouten). Maak een korte en bondige presentatie. Daarnaast is het belangrijk dat het een representatieve presentatie is. Een mooi design kan hier goed bij helpen. Dit kan je uitbesteden aan een bedrijfspresentatie bureau zoals The Presentation Factory.

 

Bedrijfspresentatie