Design publish
Image default
Bedrijven

Proteïne dieet voor starters

Wil je snel en gezond afvallen dan is het eiwit dieet misschien wel de oplossing voor u. Zoals de naam al doet vermoeden, is een eiwitdieet een op eiwitten gebaseerd dieet. Door meer eiwitrijk voedsel te eten, heb je niet teveel andere stoffen nodig, zoals koolhydraten. Bovendien geeft het eten van eiwitrijk voedsel u een vol gevoel. Daarom kunt u deze eetgewoonte volgen zonder honger te lijden.

Is een proteïne rijk dieet gezond?

Een proteïne rijk dieet is een populaire manier om af te vallen. Maar is dit nog gezond? Hier zijn verschillende meningen over. Op korte termijn kan een eiwit dieetschema inderdaad goede resultaten opleveren, maar hoe langer mensen zich aan dit dieet houden, hoe meer potentiële gevaren er optreden. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat een op eiwitten gebaseerd dieet de concentratie van het aminozuur homocysteïne verhoogt, wat grondig is onderzocht. Dit aminozuur wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Bovendien kan een hoge inname van eiwitten schadelijk zijn voor de darmflora en de nieren. Het betreft vooral de gevolgen van langdurig eten. Er zijn verschillende meningen over de vraag of de conclusies van alle onderzoeksresultaten kloppen.

De werking in het lichaam

Eiwitrijk eten geeft je een voller gevoel, maar je weet wel minder dan calorieën dan je zou doen met koolhydraatrijk voedsel. Minder calorieën betekent ook minder energie. Dit betekent niet dat een eiwitdieet u in een slap gevoel gaat geven. Het eiwit in je lichaam is moeilijker te verbranden dan koolhydraten en vet.

Het verbranden van eiwitten kost dus veel energie, en deze energie wordt uit vetten gehaald waardoor je afvalt. Als je afvalt zonder eiwitcalorieën te tellen, komt de energie die je verbrandt niet alleen uit vet, maar ook uit spieren. Eiwit heeft echter het effect van spierversterking. Daarom kunnen door een eiwitdieet spieren worden bespaard en kan alle energie alleen uit vet worden gehaald. Een eiwitdieet dwingt je lichaam om vetverbranding te gebruiken zoals het is. Hierdoor zul je vanzelf afvallen.

Waar zitten eiwitten in?

Eiwitten komt voor in verschillende soorten eten. Je kunt veel proteïne halen uit bonen, vis, vlees en eieren. Kies producten uit de bekende schijf van vijf. dit zijn: Vis (vooral vette vis), Schaaldieren, Bonen, Onverwerkt vlees (zoals kipfilet, (extra) mager vlees, biefstuk, ham steak en mager lamsvlees) en natuurlijk ook eieren.

https://dieetschema.nl/