Design publish
Image default
Bedrijven

Wat te doen na het ontvangen van een afwijzing op een sollicitatie

 

Heb je gesolliciteerd bij een bedrijf en kreeg je een afwijzing? Beschouw dit als een leermoment! Mogelijk zijn er dingen in het sollicitatieproces die je de volgende keer anders kunt benaderen. Laat deze afwijzing juist dienen als extra motivatie om nieuwe stappen te zetten. Ontdek hieronder vier waardevolle tips die je kunt toepassen bij je volgende sollicitatie en verbeter je kansen op succes!

 

Tip 1: Analyseer jouw sollicitatie

Neem de tijd om je motivatiebrief en cv kritisch te evalueren. Stel jezelf vragen zoals, ‘Is mijn brief te algemeen?’ of ‘Is de ervaring in mijn cv duidelijk genoeg geformuleerd?’ Lees je sollicitatiebrief opnieuw door en verwerk de feedback die je hebt ontvangen. Laat ook iemand anders je motivatiebrief en cv nakijken om ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet bij je volgende sollicitatie.

 

Tip 2: Vraag om feedback

Een afwijzing per e-mail is vaak algemeen geformuleerd. Stuur een korte mail naar het bedrijf en vraag om specifieke feedback. Vraag wat je kunt verbeteren aan je sollicitatie en welke vaardigheden je kunt ontwikkelen voor de toekomst. Stel vragen als, ‘Heeft u nog tips voor een volgende sollicitatie?’ en ‘Wat waren de doorslaggevende punten van de aangenomen kandidaat?’

 

Tip 3: Relativeer en blijf positief

Relativeer de afwijzing en probeer niet te zwaar te tillen aan een negatieve reactie. Accepteer dat de baan misschien niet de juiste voor jou was. Blijf positief en focus op de kansen die zich in de toekomst zullen voordoen.

 

Tip 4: Maak een persoonlijk ontwikkelplan

Vergelijk je eigen bevindingen met de feedback van het bedrijf en maak een persoonlijk ontwikkelplan. Identificeer zowel je sterke punten als ontwikkelpunten tijdens het sollicitatieproces. Denk na over hoe je je skills beter kunt benoemen in een motivatiebrief en bereid je voor op mogelijke vragen tijdens een volgend sollicitatiegesprek.

Onthoud dat een afwijzing nooit persoonlijk is en dat het een kans biedt voor persoonlijke groei. Blijf positief, leer van de ervaring en ga met hernieuwde energie de volgende sollicitatie tegemoet.

 Nu je weet hoe je met een afwijzing moet omgaan, is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe baan en te solliciteren. Neem hier een kijkje naar alle beschikbare Vacatures in Beek en pak je kans op een nieuwe en uitdagende werkervaring. Veel succes met je sollicitaties!