Design publish
Image default
Energie

Kun je zelf je groepenkast vervangen of moet je dit laten doen?

Om ongelukken te voorkomen moet je je groepenkast laten vervangen door een ervaren monteur. Bij een groepenkast laten vervangen kan veel fout gaan, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Ten eerste is er een kans dat je, door zelf met de groepenkast aan de gang te gaan, fouten maakt. Dat kan ertoe leiden dat de groepen bij overbelasting niet worden uitgeschakeld, of dat een aardlekschakelaar niet functioneert. In deze beide gevallen kan een brand ontstaan. Een ander gevaar van de groepenkast laten vervangen door een doe-het-zelver is, dat echte monteurs een elektrische schok kunnen krijgen als ze later met de meterkast aan het werk moeten.

Strenge voorschriften

Voor een groepenkast laten vervangen gelden strenge technische eisen. Er is vastgelegd op welke plek in de meterkast de stroomkabels de groepenkast in moeten gaan. De plaats en de montage van de aardlekschakelaar moet ook aan bepaalde eisen voldoen. Ook erg belangrijk bij een groepenkast laten vervangen is, dat je de juiste kleuren kabels gebruikt. Als je dat niet doet kan iemand ergens in de woning zomaar een schok krijgen bij het aansluiten van een stopcontact of bij het ophangen van een lamp. Huur voor een groepenkast laten vervangen dus altijd een gekwalificeerde monteur in.

Groepenkastvervangennu inhuren

Een groepenkast laten vervangen door de monteurs van Groepenkastvervangennu gebeurt op een veilige, snelle en wettelijk erkende manier. Om ervoor te zorgen dat hun kennis op peil blijft, zijn de monteurs verplicht ook regelmatig bijscholingscursussen te volgen. Daar wordt uitgelegd welke de consequenties zijn voor de ontwikkeling dat woningeigenaren steeds zwaardere elektrische apparaten in huis hebben. Wat ook een effect heeft op de groepenkast laten vervangen is de toename van zonnepanelen. Het prettige is dat de elektriciteitsrekening daalt, maar  voor zonnepanelen zijn aanpassingen in de elektrische installatie nodig.