Design publish
Image default
Huishoudelijk

Adviezen voor de installatie van een inductie kookplaat

De installatie van een inductie kookplaat is een klus die de gemiddelde Nederlander niet uit zijn of haar mouw schudt. Nog los van dit feit is het de vraag of je als woningeigenaar de installatie van een inductie kookplaat, ook al ben je een ervaren klusser, zelf moet oppakken. Het antwoord is kort maar krachtig: nee, dit is niet verstandig. Vanuit het oogpunt van veiligheid kun je het installeren van jouw inductieplaat het beste overlaten aan een specialist. Maar wat zijn de pluspunten van de installatie van een inductie kookplaat? En wat maakt de installatie zo’n lastig karwei?

 

Wat is de meerwaarde van de installatie van een inductie kookplaat?

Inductiekookplaten hebben een behoorlijke reeks voordelen als je deze kookinstallatie vergelijkt met de vroeger gaskookplaten. In de eerste plaats is dit de riante besparing op de energie-uitgaven die elektrisch koken via inductie je oplevert. Qua kosten kun je tot wel dertig procent besparen door gebruik te maken van kookinductie. Als tweede pre van de installatie van een inductie kookplaat wordt vaak de korte opwarmtijd genoemd. Inductiekookstellen zijn razendsnel op temperatuur. Dat is een van de redenen dat deze inductiekookplaten energiezuiniger zijn dan gaskookplaten. Een derde motief om over te stappen op inductie in de keuken, is natuurlijk het milieuperspectief. Vanuit het oogmerk van duurzaamheid en minder CO2-uitstoot is het beter om het gebruik van fossiele brandstoffen als gas zoveel mogelijk te reduceren. Met een inductiekookplaat lever je op dit gebied een bijdrage aan een betere wereld. Ten slotte is veiligheid nog een belangrijk motief om te gaan voor koken op inductie. Je loopt veel minder risico op een gaspit die open blijft staan en voor ontploffingsgevaar kan zorgen. Daarbij is het gevaar dat je kinderen in aanraking komen met vuur bij een inductie kookstel aanzienlijk minder.

 

Waarom laten installeren?

Het is van belang de installatie van de inductie kookplaat te laten regelen door iemand met verstand van zaken. Vaak moet er namelijk ook in de groepenkast een aanpassing gedaan worden. En inductieplaten vereisen en veilige installatie volgens specifieke fabrieksnormen. Verder kun je als consument via de verkoper een installateur – gratis of tegen meerkosten – regelen die de installatie doet.