Design publish
Image default
Sport

Keepershandschoenen: een recente geschiedenis

Vandaag zijn keepershandschoenen voor elke doelman een onmisbaar attribuut. Het lijkt alsof ze er altijd waren. Niets is minder waar: de handschoenen van de doelman zijn een vrij recent fenomeen! We nemen je mee doorheen de korte geschiedenis.

Het prille begin

We zijn het jaar 1885 wanneer de Engelsman William Sykes een patent aanvraagt op keepershandschoenen. Dat waren handschoenen die voor het eerst speciaal ontwikkeld waren voor doelmannen. Voorheen droegen keepers wel al handschoenen in de winter om hun handen op te warmen, maar dat waren gewone winterhandschoenen gemaakt van bijvoorbeeld wol. Volgens Sykes kon dat beter. Hij was eigenaar van een bedrijf dat reeds zadels en voetballen produceerde, en dacht dat de combinatie met handschoenen voor keepers ook goed zou verkopen. Die werden voortaan gemaakt van leder en een laagje rubber, om extra grip te creëren op de bal.

De eerste keeper

Meteen een succes werd het echter niet. Keepers maakten nog geen gebruik van de handschoenen van Sykes. De eerste doelman die er wel droeg tijdens wedstrijden, was de Argentijn Amadeo Carrizo, zo’n veertigtal jaar later. Hij keepte in het midden van de 20ste eeuw voor voetbalclub River Plate en stond bekend omwille van zijn innovatieve keeperstechnieken.

Het keerpunt

Vanaf dan ontstaat er een sneeuwbaleffect. In navolging van de eigenzinnige Argentijnse doelman, begint ook de Engelse Gordon Banks met de handschoenen te experimenteren. Hij nam ze mee naar het WK van 1970, waardoor keepers wereldwijd de voordelen van goede handschoenen begonnen in te zien. Het hielp daarbij dat Banks een bewonderenswaardige prestatie leverde op het WK. De moderne keepershandschoenen waren zo geboren.

Naar massaproductie

Grote fabrikanten startten vervolgens de productie. Hierdoor waren de handschoenen zowel beschikbaar voor professionelen als voor amateurs. Op termijn werden ook de gebruikte materialen vervangen. Zo moest het rubberen laagje plaatsmaken voor latex foam. Dit bleek een kwaliteitsvoller materiaal te zijn, en wordt tot op vandaag nog steeds gebruikt door keepers wereldwijd.

Vandaag

Vandaag staat de productie van de handschoenen niet stil. Fabrikanten proberen continu de kwaliteit te verbeteren. De sleutel daarbij is dat de handschoenen zoveel mogelijk grip moeten hebben op de bal. Daarnaast is ook de bescherming van de handen en de vingers belangrijk.

Waardeer je handschoenen!

In de wetenschap dat keepers niet eens zo lang geleden zonder handschoenen keepten, is het tof je handschoenen anders en beter te waarderen. Vandaag lijken ze onmisbaar voor iedereen die een bal wil pakken.