Design publish
Image default
Aanbiedingen

De gouden tips voor een betere nachtrust

Het is één van onze belangrijkste basis behoeftes. Dat weet iedereen toch? Een goede nachtrust. Slaap is essentieel om de rest van de dag voldoende te kunnen presteren. Maar waarom geeft dan toch 63% van de mensen aan beter te willen slapen? Dat ze niet voldaan zijn over hun nachtrust?

Wij leven in een maatschappij waar er veel een hoge druk wordt gezet op mensen. Daarbij hebben we ook nog een gezin en huishouden dat verzorgd moet worden en misschien zelfs kinderen die naar school moeten worden gebracht en vervolgens thuis komen met een veel huiswerk. We moeten presteren, werken en nog meer werken, want anders kunnen we de huur, hypotheek en zorgverzekering niet betalen. Allemaal factoren die er toe leiden dat wij maar door en door en door gaan. Het stressgehalte blijft stijgen en de uurtjes die overblijven voor een goede nachtrust worden steeds lager.

 

Goed slapen

Hoe krijgen wij ons lichaam voor het slapen gaan in zo’n rustige toestand zodat we beter kunnen slapen in deze drukke maatschappij? Daar is toch helemaal geen tijd voor? Het lichaam en de hersenen herstellen zich alleen wanneer ze in een diepe slaap verkeren, ook wel de REM-fase en diepe slaapfase genoemd. Om beter te kunnen slapen is het van belangrijk dat er voor je lichaam zowel rust, als een gevoel van veiligheid ontstaat, voordat het in een diepe rustige slaap kan vallen. 

Gevolgen van onvoldoende slaap

Daarnaast is ook gebleken dat niet genoeg slaap kan zorgen voor gedragsproblematiek en slecht cognitief functioneren. Het is ook al onderzocht en bewezen dat een slechte nachtrust de kans vergroot op dementie, diabetes, chronische vermoeidheid, kanker, burn-out, obesitas, depressie en zelfs een beroerte! Nadelig dus voor die prestatiedrang op het werk en op school.

Goede tips om goed te slapen

  1. Wees zeker dat je lichaam en geest voldoende rust ervaren voordat je je ogen sluit. Neem eens een warme douche, lees een ontspannend boek, demp de lichten en gun je lichaam diepe druk met een zware deken en verzwaringskussen. Bouw dus voor jezelf een avondritueel op. Begin hier ruim een uur voor het slapen mee.
  2. Beeldschermen verhogen je hersenactiviteit, terwijl je juist je hersenactiviteit wilt verlagen voor een betere nachtrust. Wist je dat ruim 80% van de mensen beeldschermen mee naar bed neemt?  Dit is niet slim. Geen beeldscherm voor het slapen gaan. Zorg dat je een uur voor het slapen gaan geen beeldschermen gebruikt.
  3. Zorg voor een slaapritme met regelmaat. Zoek voor jezelf uit wat de aantal uren slaap zijn, die jij nodig hebt om de dag erna goed te kunnen functioneren. Het gemiddelde ligt op zo’n 7,5 uur slaap. Zorg dat je op een vast tijdstip naar bed gaat, maar ook op een vast tijdstip op staat.
  4. Als jij in een diepe slaap wilt belanden, dan zou ik de cafeïne en alcohol maar beter aan de kant schuiven. Beiden hebben ze slechte gevolgen voor de slaap. Door de cafeïne kom je moeilijk in slaap en door de alcohol blijf je hangen in een lichte slaap, waardoor je lichaam niet tot rust komt. Het is ook belangrijk dat je geen zware maaltijden eet voor het slapen gaan.
  5. Dit is iets waar je misschien wel heel erg van kunt genieten. Zorg voor activiteit gedurende de dag. Gun je lichaam en geest momenten in de frisse lucht en zorg dat je voldoende fysiek beweegt. Hierdoor heeft het lichaam aan het eind van de dag een voldaan gevoel waardoor je makkelijker in slaap valt.

 

De mogelijke effecten van een verzwaringsdeken

SensoLife heeft de ideale oplossing voor je! Heb je al eens gehoord van een verzwaringsdeken of een verzwaringskussen? Dit zijn producten met extra gewicht. Door het gewicht wordt er druk uitgeoefend op de dieper gelegen sensoren in je lichaam, zoals je spieren, pezen en gewrichten. Wanneer hier druk op wordt uitgeoefend wordt er een seintje gegeven aan je hersenen dat de omgeving veilig is en je lichaam in rust kan verkeren. Dit heeft een goed effect op het in- en doorslapen.